Over ons

Dojo Ho Sen

De Antwerpse zendojo Ho Sen (‘Bron van het Onderricht’) werd in 1988 opgericht door Mia Casteleyn, naaste leerlinge van meester Roland Rech. In 2003 werd Luc De Winter leraar van Ho Sen Dojo. Sinds 2010 beschikken we over een eigen vaste locatie in het hartje van Antwerpen. Naast zazen (zenmeditatie) bieden we ook onderricht, workshops, groepsgesprekken en individuele begeleiding in de vorm van individuele gesprekken. We richten ook zazendagen en sesshins (meerdaagse stages) in, in vele gevallen gebeurt dat in samenwerking met andere dojo’s verbonden met de BZV. Sinds 2010 richt Ho Sen Dojo minstens één keer per jaar een kalligrafie-atelier in met de vermaarde kunstenaar, vredesactivist en vertaler van klassieke zenteksten Kazuaki Tanahashi (°1933). Ho Sen Dojo is verbonden met de Belgische Zen Vereniging (BZV), die de Belgische dojo’s in de lijn van Taisen Deshimaru verenigt, de ABZEN, de vereniging van meester Roland Rech, en “Nuage et Eau – Centre de Méditation Zen” van meester Patrick Pargnien.

 

Luc De Winter

Luc De Winter (°1966) beoefent zen sinds 1993; hij was leerling van meester Roland Rech (Nice) van 1996 tot 2015; sinds 2015 is meester Patrick Pargnien (Bordeaux) zijn mentor en leraar. Op deze manier bevindt hij zich helemaal in de lijn van meester Taisen Deshimaru, die eind jaren ’60 de levende zentraditie naar Europa bracht.

Luc leidt meditatiesessies, zazendagen, meerdaagse stages (sesshins) en workshops, biedt individuele begeleiding, en wordt regelmatig uitgenodigd door allerlei organisaties voor lezingen en vormingen en zazenintroducties,

Als componist werkt hij nauw samen met Kaz Tanahashi (Berkeley); Luc’s muziek is diep geworteld in de ervaring van de levende zazenbeoefening,

De beoefening in Ho Sen Dojo wordt gekenmerkt door nuchterheid, soberheid, en een grote bekommerdheid om het beste uit de eeuwenoude zentraditie te vertalen naar onze situatie hier en nu, in het Europa van de 21e eeuw. We benadrukken graag het universele aspect van de zenbeoefening, en leggen voortdurend de link naar andere wijsheidstradities, van welke oorsprong dan ook. Onze dojo staat open voor iedereen, van welke geloofsovertuiging ook, die mee zazen wil beoefenen en het onderricht van zen wil bestuderen.

error: De inhoud van deze site is beschermd tegen kopiëren