Activiteiten

Zazenschema

Dinsdag 20u-21u

Donderdag 20u-21u

Vrijdag 6u30-7u30u

Zaterdag 10u-11u30

Zondag 10u-11u30

Laatste zondag van de maand

8u30-10u: zazen

10u-10u30: thee

10u30-1200: zazen of dharma-workshop (zie kalender)

De aanvangsuren geven het begin van zazen aan. Zorg er dus voor dat je zeker een tiental minuten vroeger aankomt. Hou ook rekening met een moeilijke parkeersituatie.

 

Dharma-workshop

In de dojo lassen we ook regelmatig een dharma-studiemoment in. Een thema of tekst uit het (zen)boeddhisme wordt dan besproken, toegelicht en vooral in verband gebracht met onze eigen praktijk.

 

Naai-workshop

Daarnaast bieden we ook regelmatig de mogelijkheid om traditioneel zen-naaiwerk te leren en te beoefenen. Geconcentreerd, eenvoudig, puntje na puntje is het naaien van een kesa (monnikskleed) of een rakusu (borstkleed) een vorm van meditatie op zich.

 

Vertalingen

Ho Sen verzorgt ook vertalingen van zenteksten en commentaren. Dat zijn voornamelijk onderrichtingen van meester Yuno Rech, maar ook klassieke zenteksten die elders moeilijk in het Nederlands te vinden zijn. Je kunt die in de dojo in heel eenvoudige vorm (kopie) aanschaffen, maar ook op deze site kun je heel wat materiaal in het Nederlands vinden. Daarnaast werken we ook mee aan de Nederlandse vertaling van de site van de ABZE.

 

Sesshins (één- of meerdaagse zenstages)

De dojo organiseert zazendagen en nodigt daar telkens iemand uit de Europese sangha voor uit. Voor de volgende zazendag, zie kalender. Daarnaast zijn de leden van de dojo actief betrokken in de sesshins van meester Yuno Rech in de abdij van Maredsous, georganiseerd door de Belgische Zenvereniging en de Association Zen Bouddhiste d’Europe. Voor de volgende sesshins, zie kalender.